Pravilno nameščanje kartuše v tiskalnik

Kartuše za tiskalnik so za večino med vami postale nekaj samoumevnega. A v resnici ne povsem. Ko kupite ali naročite nove kartuše ter jih prinesete domov, večina med vami najverjetneje ne ve, kako jih pravilno zamenjati oziroma vstaviti v tiskalnik. Takšnega dela namreč ne opravljamo prav vsak dan. Še toliko težje pa je, če se tega opravila lotevate prvič.

Najbolj zapleteno pri vsem tem pa je zagotovo to, da je sam proces menjave pri vsakem tiskalniku nekoliko drugačen. Dobro je vedeti nekaj osnovnih koristnih napotkov za tovrstno menjavo, zato vam jih bomo predstavili v nadaljevanju.

Kartuše za tiskalnik
Najprej morate vsekakor poznati znamko pa tudi sam model tiskalnika, ki ga uporabljate pri svojem delu.

Prvi korak pri nakupu in menjavi kartuše za tiskalnik

Najprej morate vsekakor poznati znamko pa tudi sam model tiskalnika, ki ga uporabljate pri svojem delu. Ker sta praviloma proizvajalec pa tudi model naprave napisana na sprednji strani, to za vas ne bo prezahtevna naloga. Če imen nikakor ne najdete, preverite še na zadnji strani tiskalnika. Na tem delu pa bi morala biti zagotovo nalepka s podatki o izdelku.

Tudi navodila za uporabo tiskalnika je v tem primeru dobro imeti pri roki. Lahko namreč pogledate v del oziroma poglavje, kjer je povsem jasno ter natančno opisan postopek menjave kartuše za tiskalnik. Če se ne boste znašli takoj, preverite poglavje z naslovom Vzdrževanje.

Spletna pomoč pri menjavi kartuš

Ker pa navodil ravno tedaj, ko jih najbolj potrebujemo, navadno ne najdemo, lahko pomoč za menjavo kartuš najdete tudi na spletu. K sreči imajo vsi priznan proizvajalci tiskalnikov na spletu skoraj vsa navodila za uporabo ter vzdrževanje. Najdete jih na njihovih spletnih straneh. Neredko so spletna navodila še dodatno obogatena s slikovnim ali video materialom. To vam omogoča še hitrejšo menjavo. 

Obnovljene kartuše
Pri nakupovanju potrošniškega materiala za tiskalnik boste ugotovili, da so vam na trgu na voljo tako originalne, kompatibilne kot tudi obnovljene kartuše.

Sicer pa je najbolje, da obiščete še tehnično podporo na strani izbranega proizvajalca svojega tiskalnika.

Splošne informacije za menjavo kartuše

Najprej morate vklopiti svoj tiskalnik. Večina brizgalnih tiskalnikov namreč med nameščanjem kartuš potrebuje elektriko. Nato odprite pokrov tiskalnika, pod katerim so kartuše. Pri večini naprav je v tem primeru treba odpreti sprednji pokrov. Nekateri tiskalniki pa imajo pokrov nameščen ob strani. Sledi odstranjevanje praznih kartuš. Nekateri tipi naprav imajo še posebno zaščito, ki jo boste morali stisniti skupaj. Le tako boste lahko odstranili produkte.

Preberite si še naslednji članek: Tiskalnik in skener v enem

Pri izbiri multifunkcijske naprave je treba najprej razmisliti o vrsti tiskanja, ki ga boste opravljali – se osredotočate bolj na slikovno gradivo ali besedilo? 

Pripravite nove kartuše. Nekatere med njimi imajo zaščitne lepilne trakove ali pa posebna zaščitna pokrivala; lahko tudi oboje. Za odstranitev raje še enkrat natančno preberite navodila. Ta se lahko nahajajo na nalepkah ali na škatli. Sledi vstavitev novega izdelka. Vložite ga na prazno mesto, kjer je bila prej stara kartuša. Preden pričnete tiskati, preverite še, ali so vse kartuše za tiskalnik na svojem mestu oziroma ali so poravnane ter pravilno vstavljene. Zaprite še pokrov in natisnite prvo testno stran.

Vrste kartuš

Pri nakupovanju potrošniškega materiala za tiskalnik boste ugotovili, da so vam na trgu na voljo tako originalne, kompatibilne kot tudi obnovljene kartuše. Ali veste, kakšna je ključna razlika med njimi?

Originalne so proizvedene iz strani vašega proizvajalca tiskalnika. Če imate na primer tiskalnik Canon in želite poseči po originalnih sredstvih, potem se boste odločili za Canon kartuše. Na sploh pa se originalni tovrstni izdelki ponašajo s številnimi prednostmi. Kartuše Canon ali tovrstni izdelki kakšnega drugega proizvajalca so izjemno visokokakovostni. Za nakup se priporočajo tedaj, ko želite kar se da dober izpis oziroma print. Prav tako so zelo zanesljivi.

Poceni kartuše
Pri menjavi kartuš ste vsekakor pozorni tudi na samo ceno. Če iščete poceni kartuše, potem je izbira obnovljenih zagotovo najbolj primerna za vas.

Kompatibilni izdelki so proizvedeni s strani tretjih podjetij. Narejeni so iz recikliranih ali pa novih materialov, ki so neredko manj kakovostni. Vsebujejo novo črnilo, vašemu modelu tiskalnika pa ustrezajo enako kot originalni. V večini primerov je njihova cena manj kot 50 % cene originalov. Obnovljene kartuše so že uporabljene oziroma stare. Zamenjani so jim bili vsi pomembnejši deli, na primer zobniki, valjčki, črnilo. V primerjavi s prej omenjenima vrstama je ta vrsta najugodnejša.

Poceni kartuše lahko naročite v spletni prodajalni

Pri menjavi kartuš ste vsekakor pozorni tudi na samo ceno. Če iščete poceni kartuše, potem je izbira obnovljenih zagotovo najbolj primerna za vas. Po drugi strani pa lahko brez težav najdete tudi poceni originalne kartuše. Na takšne boste zagotovo naleteli v dobro založeni specializirani spletni prodajalni.

Preverjeno najbolj ugodni so seti z različnimi barvami ali pa seti večje količine črnih kartuš. Večja pakiranja so namreč na sploh veliko ugodnejša. To je zlasti pomembno pri črnih kartušah, ki se praviloma tudi najhitreje porabijo.