Črni in barvni toner

Pri nakupu tonerja lahko izbirate med črnim ali barvnim. Na voljo so vam tonerji najrazličnejših proizvajalcev, med katerimi izstopajo Canon, Xerox, HP, Lexmark in še drugi. Črni toner omogoča približno 2000 strani, barvni nekoliko manj. 

Življenjska doba tonerja je skorajda neomejena. Na dobro shranjenem mestu lahko toner zdrži tudi do nekaj let. Ne sme pa biti na vlažnem mestu, ker se v tem primeru sprime skupaj. Preden ga vstavite v tiskalnik, ga je treba zelo dobro pretresti. 

Velike kartuše 

Tonerji za printer so na trgu pogosto označeni kot velike kartuše. Izbirate pa lahko med originalnimi in kompatibilnimi tonerji. Namenjeni so zmogljivejšim tiskalnikom, ki tiskajo večje število dokumentov. 

Tiskalniki na tonerje se torej priporočajo zlasti tistim, ki pri svojem delu res veliko tiskajo in fotokopirajo. 

Delovanje tonerja 

Toner vključuje poseben prah, ki ga laserski tiskalnik na papir zapeče s pomočjo laserja. Takšen način tiskanja dokumentov je zlasti značilen za poslovni svet. Dobra plat tonerja je ta, da se lahko obnavlja. To pomeni, da v kartušo lahko ponovno natresete prah. Kakovost tiskanja se pri tem ne zmanjša preveč. 

Nakup tonerja na zalogo 

Verjetno je zadnje, kar si želite pri tiskanju, da vam zmanjka tonerja. Ravno zato je dobro, da imate pri roki vedno zlato rezervo. Tonerji za printer pogosto pridejo prav takrat, ko najmanj pričakujemo. Če ne drugega, ga boste lahko posodili sodelavcu iz sosednje pisarne. 

Kakovostni tonerji dobrih proizvajalcev so vam na voljo v specializiranih prodajalnah s pisarniško opremo. Sicer pa uporabniki vse pogosteje tonerje za print naročajo kar v spletnih prodajalnah, kjer si jih lahko zagotovite po dostopnejših cenah. Če pa boste ob naročanju naleteli na še kakšno posebno akcijsko akcijo tonerjev, jih boste dobili po še ugodnejši ceni. 

Originalne kartuše so najdražje 

Če želite svojemu tiskalniki dolgo življenjsko dobo, boste morali poskrbeti za redno vzdrževanje in menjavanje kartuše. To je podobno, kot morate pri svojem avtu redno menjati olje. Za kakovostno tiskanje potrebujete pravilno izbran potrošni material. 

Kakovostne kartuše dobrega proizvajalca vam omogočajo vrhunsko tiskanje. Prav tako vam to omogoča tudi precejšnje število obnovljenih ali kompatibilnih kartuš. 

Nekateri med vami menite, da kartuše za tiskalnike zdržijo dlje, če jih hranite v hladilniku. V resnici boste s tako vrsto shranjevanja dosegli le nasprotni učinek. Črnilo kartuše se v hladilniku namreč hitreje posuši. Kartuše je tako najbolje shranjevati kar na sobni temperaturi. To je zapisano tudi na sami embalaži potrošnega materiala. 

Več črnila v kartuši ne boste dosegli s pretresanjem 

V nekaterih kartušah je na voljo še vedno dovolj črnila, a na zaslonu tiskalnika ali računalnika vam kaže padec ravni črnila. Pri tonerjih si v takšnem primeru pomagamo tako, da ga pretresemo. Za kartuše pa to ne drži. 

S tresenjem kartuše ne bomo dosegli veliko, saj je v njih tekočina ali gel in ne prah. Sicer pa uporabniki preizkušajo vse vrste metod, da bi si zagotovili čim daljše delovanje kartuš. To je pogosto slabo za sam tiskalnik, zato je najbolje čim prej kupiti novo. 

Vrste kartuš za tiskanje 

Potrošniki na trgu lahko izbirajo med tremi vrstami kartuš. To so originalne, kompatibilne in obnovljene kartuše za tiskanje. 

Originalne kartuše proizvede proizvajalec tiskalnika. Takšna vrsta kartuš je med vsemi najdražja. Kompatibilnih kartuš ne proizvede proizvajalec tiskalnika. Kljub temu pa ustrezajo modelu tiskalnika, za katerega so bile narejene. V primerjavi z originalnimi so cenejše. V sami kakovosti črnila ni bistvenih razlik. Pri mnogih uporabnikih so tudi zato zelo dobrodošle. 

Najbolj prijazna vrsta kartuš so obnovljene kartuše. Zanje velja, da so bile ponovno napolnjene. V primerjavi z drugimi vrstami kartuš so najcenejše. 

Primerjava kartuš in tonerjev 

Glavna razlika med tonerji in kartušami se kaže v velikosti in ceni. Kartuše so manjše in cenejše v primerjavi s tonerji. Slednji omogočajo cenejše tiskanje na stran oziroma enoto. 

Ugoden nakup potrošnega materiala za tiskanje 

Kartuše in tonerji so vam na voljo v vseh specializiranih prodajalnah s pisarniško opremo. Po dostopnejši ceni pa si tovrstni potrošni material lahko naročite kar v eni od spletnih prodajaln s takšnimi izdelki. 

Dobra ponudna kartuš in tonerjev za tiskanje vam je na voljo tudi v spletni prodajalni toner123.si. Naročite si tonerje in kartuše v večjih količinah. Tako jih boste imeli vedno pri roki. Prazna kartuša ali toner je zadnje, kar bi si želeli pri tiskanju pomembnega dokumenta. Sploh, če ga morate hipoma oddati naprej.