Kvalitetno gostovanje spletnih strani s polno stopnjo zaščite

Najem prostora na spletnem strežniku oziroma gostovanje spletne strani vam omogoča nenehen dostop na splet. Najprej pri gostitelju preverite razpoložljivost domene in domenske končnice. Nadalje pa zakupite domeno in se odločite za paket gostovanja. Na voljo so različni paketi, od začetniškega do profesionalnega. Začetniški paket lahko vedno nadgradite na profesionalnega in pridobite večjo funkcionalnost, več prostora ter večjo zmogljivost spletnega mesta.

Postopek začetka gostovanja na spletu

Najprej izberite naziv vašega podjetja, naziv domene in ime spletnega mesta. Najbolje je, da se vse troje povezuje, saj vas bodo kupci lažje našli. Nadalje preverite domeno pri gostitelju, da si zagotovite, da je prosta. Čim izberete še paket gostovanja, lahko začnete z izdelavo spletne strani.  Posebna prednost večine ponudnikov je, da nudijo podporo 24 ur na dan 7 dni v tednu. Spletna podpora je pomembna predvsem za začetnike, ki šele začenjajo svojo podjetniško pot.

Kako izbrati najustreznejši spletni paket?

Paket za gostovanje spletne strani naj bo prilagojen vašim potrebam. V kolikor potrebujete samo prostor na strežniku za osnovno spletno stran in predal za elektronsko pošto, izberite najmanjši in najcenejši paket. V primeru, da pričakujete na spletni strani nekaj prometa in želite komunicirati s strankami, pa izberite vsaj srednji paket. Osnovnega in srednjega lahko vedno nadgradite v večjega. Pomembno pa je, da pred nadgradnjo paketa gostovanja ne izgubite potencialnih strank.

Kaj še potrebujete za vzpostavitev spletne strani?

Potem, ko ste preverili domeno, našli primerno domensko končnico in izbrali ime, morate ugotoviti, kaj še potrebujete. Preprosta spletna mesta ne potrebujejo veliko prostora na strežnikih, saj ni pričakovati veliko prometa, ki bi jih obremenil. Večje spletne trgovine pa potrebujejo zmogljive strežnike, ki bodo tudi v primeru razprodaj in velikega prometa na strani, zmogle delovati neokrnjeno. Spletna stran mora biti dosegljiva 24 ur na dan, saj veliko kupcev opravi nakup ravno sredi noči.

Razmislite tudi o VPS gostovanju

V kolikor želite imeti nadzor nad lastnim strežnikom in ne samo nad delom strežnika, razmislite o VPS gostovanju. Pri tem sami izvajate vse prilagoditve in nadgraditve na strežniku. Sami odločate o posodobitvah določenih aplikacij v času, ko vam to ustreza. Niste več odvisni od drugih uporabnikov strežnika ali od želja gostitelja. Pomembno pa je, da imate vsaj nekaj predznanja glede strežniške administracije. Vedno se lahko obrnete tudi na ponudnika domene, da vam pomaga pri morebitnih težavah.

Vzdrževano VPS gostovanje za zahtevnejše uporabnike

Zahtevnejši uporabniki, ki potrebujejo hiter in odziven strežnik, se večinoma odločijo za vzdrževano VPS gostovanje. Pri tem ponudnik skrbi za nemoteno delovanje strežnika. Ta paket je primeren za večje agencije in za izdelovalce spletnih strani. Ponudnik tudi zagotavlja redne in hitre strežniške nadgradnje, brez motenja delovanja spletnih mest med posodabljanjem. Nudijo tudi brezplačno mesečno sistemsko podporo. Pri tej podpori ponudnik pomaga pri napakah na spletni strani ali aplikaciji, ki je niste sposobni sami odpraviti. Pomaga vam najti vzroke, zakaj je prišlo do napake in kako se ji v bodoče izogniti. Najde tudi pomanjkljivosti posamezne kode in vam pomaga pri odpravi. Pregleda tudi varnostne kode in analizira dnevniške datoteke. Na ta način imate celotno storitev po zelo ugodni ceni.

Zaščita domene pred vdorom s strani tretjih oseb

Ponudniki gostovanja spletnih strani vam omogočajo različne načine zavarovanja vas, vaše trgovine in vaših strank. Čim preverite domeno, da je prosta in se odločite za zakup, pri ponudniku preverite tudi, kakšno stopnjo zaščite pri gostovanju vam dejansko nudi.

Funkcija aktivne zaščite gostovanja

Nekateri ponudniki gostovanja spletne strani omogočajo t.i. aktivno zaščito. Pri tej funkciji gre za redno posodabljanje spletnih aplikacij kot so Joomla ali WordPress. Na ta način se preprečijo vse varnostne luknje v sami programski kodi in se obenem preprečijo morebitni vdori s strani tretjih oseb. Redno posodabljanje tudi prepreči, da bi neposodobljene aplikacije poškodovale ali upočasnjevale delovanje strežnikov. Počasni strežniki pomenijo počasno delovanje spletne trgovine, posledično pa izgubo vašega prometa. 

Dodatna zaščita spletne strani s SSL certifikati

Pri gostovanju spletne strani ne pozabite tudi na SSL certifikate. Certifikati vam zagotavljajo varno komunikacijo na spletu, predvsem med brskanjem in spletnimi nakupi. Kupci bolj zaupajo trgovinam, kjer so osebni podatki zaščiteni s kriptografskim protokolom proti zlorabam. Kupci namreč nočejo, da njihovi osebni podatki pridejo prek vaše trgovine v napačne roke. Obstajajo različne stopnje kriptografije, vendar je za začetek dovolj izbira osnovnega brezplačnega SSL certifikata, ki ga ponujajo ponudniki.