Najpomembnejše karakteristike za gostovanje spletne strani

Gostovanje spletne strani pravzaprav pomeni najem prostora na spletnem strežniku, ki ima omogočeno 24-urno delovanje ter nemoten dostop do svetovnega spleta. Poleg prostora oziroma gostovanja na strežniku pa vsaka spletna stran potrebuje še domeno oziroma spletni naslov. Ena od najpomembnejših karakteristik spletnega gostovanja je vsekakor hitrost. Poleg tega mora biti tovrstno gostovanje tudi zanesljivo. To pomeni, da je torej strežnik nenehno povezan v svetovni splet. Spletne strani, ki gostujejo na strežniku, pa morajo biti vseskozi dostopne uporabnikom spleta. Dober ponudnik tovrstne storitve vam mora zagotoviti skoraj 100 % zanesljivost strežnikov.

Paketi za spletno gostovanje spletne strani se med seboj razlikujejo predvsem glede na ceno, prostor na disku, število spletnih strani, mesečni prenos podatkov, število parkirnih domen.

Poleg zanesljivosti in hitrosti je ključna lastnost učinkovitega gostovanja spletne strani tudi visok nivo varnosti. S pomočjo sodobno zasnovane programske opreme lahko poskrbimo za najvišji možni nivo antivirus ter antispam zaščite. Tako se dovolj uspešno preprečujejo morebitne možnosti okužb spletnih strani pa tudi pošiljanja vsiljene pošte na e-poštne račune.

Različni paketi spletnega gostovanja

Spletno gostovanje je torej storitev, ki omogoča najem spletnega prostora na strežniku. Namenjeno je zlasti za spletne strani in za elektronsko pošto. Tovrstna storitev pa se koristi tako, da pri ponudniku gostovanja zakupite določeno vrsto paketa.

Paketi za spletno gostovanje spletne strani se med seboj razlikujejo predvsem glede na ceno, prostor na disku, število spletnih strani, mesečni prenos podatkov, število parkirnih domen. Ko je spletna stran nameščena na paket gostovanja in ko je nameščena tudi domena, je stran vidna na svetovnem spletu.

Kaj pa je DNS gostovanje

Kratica DNS pomeni domenski strežnik. Njegova ključna funkcija je, da pretvarja ime domene v obliko, ki je v strežniškem okolju razumljiva. Vsaka od domen je dosegljiva na določenem IP naslovu. Ker je takšna oblika domene za osebe precej težje zapomnljiva, v brskalnik raje vpisujemo ime domene. Takšne oblike pa strežniki ne prepoznajo in v tem primeru mora svojo vlogo odigrati DNS strežnik. Ime domene torej tovrstni strežnik pretvori v IP naslov. Preko slednjega spletni strežniki iščejo stran, ki se jo želi obiskati.

Spletno gostovanje je torej storitev, ki omogoča najem spletnega prostora na strežniku. Namenjeno je zlasti za spletne strani in za elektronsko pošto.

Spletno gostovanje in DNS gostovanje torej nimata prav veliko skupnega. Prva oblika je namenjena spletnim stranem ter elektronski pošti, druga pa domenam. Za nemoteno delovanje spletne strani praviloma v večini primerov potrebujemo samo spletno gostovanje. DNS gostovanje pa je na primer uporabno, ko želimo za svojo spletno stran uporabiti drugo domeno.

Vsak SSL certifikat omogoča določeno stopnjo varnosti

SSL certifikat je lahko označen tudi kot majhna podatkovna datoteka. Ta kriptografsko vzpostavlja šifrirano povezavo med spletnim strežnikom in brskalnikom. Takšna povezava pa zagotovi, da prav vsi podatki, ki se prenašajo, ostanejo zasebni.

Na voljo jih je več vrst. Prav vsak med njimi pa omogoča določeno stopnjo varnosti. Glede na vrsto storitve, ki jo ponujate na svojih spletnih straneh, se morate odločiti za primerno izbiro.

Kdo se odloči za nakup poslovnega SSL certifikata

Ena od možnih izbir je tudi SSL poslovni certifikat oziroma takšen za organizacije. Pogosto se zanj odločijo korporacije, vlade ter še drugi subjekti, ki svojim obiskovalcem želijo omogočati dodatno stopnjo zaupanja. Takšen tip nudi visoko varnost, obenem pa se lahko koristno uporablja tudi za podpisovanje dokumentov, za overjanje odjemalca ter podobno.

In kako je takšen varnosti ukrep videti v spletnem brskalniku? Ob kliku na ključavnico za ogled informacije v spletnem brskalniku, je takšen certifikat videti enako kot domenski.

SSL certifikat je lahko označen tudi kot majhna podatkovna datoteka. Ta kriptografsko vzpostavlja šifrirano povezavo med spletnim strežnikom in brskalnikom.

Več domen na istem SSL certifikatu

Na voljo so tudi večdomenski certifikati, ki omogočajo, da je več imen domen na istem SSL certifikatu. Ustvarjeni so bili z namenom premostitve komunikacije med enim strežnikom in brskalnikom. Kljub temu pa so se razširili, in sicer tako da so vključevali več imen domen istega lastnika. Lahko na primer zajemajo tudi do 100 domen.

Po drugi strani pa enodomenski ščiti eno domeno. Tu si je potrebno zapomniti, da se ga ne more uporabiti za zaščito poddomen ali za popolnoma druge domene. Tudi pri tej vrsti se v naslovni vrstici pojavi znak ključavnice.

Poglavitne prednosti vseh SSL certifikatov

Prva beseda, ki nam pride na misel, ko govorimo o izmenjavi podatkov med spletno stranjo in brskalnikom, je zagotovo varnost. Vsi SSL certifikati imajo svoj namen, in to je v prvi vrsti varovanje podatkov, ki jih obiskovalci pustijo na spletni strani.

Torej gre pri tem predvsem za skrb varnega prenosa podatkov uporabnikov po spletu. Ključna naloga je šifriranje vseh besedilnih podatkov, na primer imen, naslovov, številk, gesel, kreditnih kartic ter podobno.