Računalniki

Iščete nov računalnik?

Ko se boste odločili izdelati svojo spletno stran, boste med drugim morali poskrbeti tudi za spletno gostovanje. Takšna storitev vam bo v osnovi omogočala, da bo lahko kdor koli dostopal do vaše spletne strani in si ogledoval njene vsebine. Ravno tako se v paket gostovanje spletnih strani shranjuje elektronska pošta, ki je ustvarjena na domeni.

Lahko rečemo, da je gostovanje internetnih strani kot dom na spletu. Pri izbiri ponudnika takšne storitve pa je seveda treba biti precej pozoren. Na voljo so različne vrste spletnega gostovanja oziroma web hostinga.

Izbira primernega ponudnika spletnega gostovanja

Kako pomembna je izbira dobrega ponudnika za web hosting, boste verjetno najbolje spoznali šele tedaj, ko boste potrebovali kakšno pomoč. Dober ponudnik vam bo zagotovo pomagal na vsakem koraku in v najkrajšem možnem času rešil težavo.

ponudnik za web hosting
Dober ponudnik za web hosting vam bo zagotovo pomagal na vsakem koraku in v najkrajšem možnem času rešil težavo.

Predvsem pazite pri omejitvah gostovanja spletnih strani. Ponudniki so pri tem lahko zelo zavajajoči. Preverite, ali ste omejeni s količino datotek v paketu, ki ste ga izbrali. Čeprav je na voljo ogromno prostora, boste morda prej ko slej potrebovali večji paket internetnega gostovanja.

Izbira brezplačnega web hostinga

Pri izbiri gostovanje spletnih strani boste opazili, da je na voljo tudi brezplačno gostovanje. Zavedati pa se morate, da vam takšno gostovanje pravilno ne nudi vse potrebno, da bi bili na spletu lahko dovolj uspešni.

izbira spletnega gostovanja
Pri izbiri brezplačnega spletnega gostovanja, morate vedeti, da ne nudi vsega, kar potrebujete za uspeh in tudi vaša spletna stran bo delovala precej počasneje.

Velika verjetnost je, da bo pri izbiri brezplačnega gostovanja vaša spletna stran delovala precej počasneje. Možno je tudi, da vam bodo namestili oglasne pasice in še druge škodljive skripte. Splača se poseči po drugih vrstah, ki so lahko cenovno povsem dostopne. Vrhunski web hosting vam je namreč na voljo že za samo nekaj evrov na mesec.

Razlika med spletnim in DNS gostovanjem

Pri brskanju informacij o web hostingu boste zagotovo naleteli tudi na pojem DNS gostovanje.

Kakšna je pravzaprav razlika med spletnim ter DNS gostovanjem? Obe omenjeni vrsti gostovanja pravzaprav nimata veliko skupnega. Prva oblika je namenjena stranem na spletu in elektronski pošti. Drugo gostovanje pa je namenjeno domenam.

Za obe storitvi za nemoteno delovanje potrebujete samo spletno gostovanje. DNS pa je uporaben, kadar želite za svojo stran na spletu uporabiti drugo domeno.

Kaj je SSL certifikat?

Gostovanje spletnih strani ni edina storitev, za katero boste morali poskrbeti pri izdelavi spletne strani. Potrebno bo izbrati še domeno, zelo pomembno vlogo ima tudi SSL certifikat.

nameščen SSL certifikat
Ker obiskovalci spletne strani nameščen SSL certifikat prepoznajo po https povezavi, se na internetu počutijo precej bolj varne. Certifikat lahko prepoznajo tudi po ikoni ključavnice.

Najenostavneje lahko rečemo, da SSL certifikat poskrbi za učinkovito zaščito prenosa podatkov med vašo stranjo ter obiskovalcem strani. Njegova naloga je torej, da posrbi za varnost in za kodiranje podatkov preko SSL protokola.

V čem se SSL certifikati razlikujejo med seboj?

Na voljo je več SSL certifikatov.

  • Med seboj se razlikujejo v načinu preverjanja, v času pridobitve certifikata, prav tako v samem načinu uporabe, na primer na koliko poddomen ga je možno sploh uporabiti.
  • Nekatere vrste je mogoče uporabiti na poljubnem številu poddomen, ostale samo na eni.
  • A ne glede na to, so SSL certifikati postali obvezna oprema vsake spletne strani.
  • Zanje je značilno, da predstavljajo številne prednosti pri uporabi spletne strani.

Prednosti varnostnega certifikata na spletu

SSL certifikat ponuja številne prednosti, na primer varna https povezavo, grajenje zaupanja obiskovalcev, višjo uvrstitev v iskalniku Google.

Med stranjo na spletu in obiskovalci se torej vzpostavi varna https povezava. Preko nje je prenos podatkov šifriran. To pomeni, da podatke v resnici lahko razbere samo tista oseba, kateri so namenjeni. Posledično je možnost zlorabe zelo občutljivih podatkov bistveno manjša.

Ker obiskovalci spletne strani nameščen certifikat SSL prepoznajo po https povezavi, se na internetu počutijo precej bolj varne. Certifikat lahko prepoznajo tudi po ikoni ključavnice. Ta se prikaže levo od URL naslova spletne strani. Spletna stran, ki imam nameščen omenjeni certifikat, se v spletnem brskalniku uvršča bistveno višje. Google se namreč močno zavzema za spodbujanje varne uporabe spleta. Večjo obiskanost internetnega mesta torej pomenijo višje uvrstitve v iskalniku.

Katere vrste SSL certifikatov so na voljo?

Na voljo so tako brezplačni kot plačljivi SSL certifikati. Brezplačen je na voljo samo kot domenski certifikat oziroma DV SSL. Pri njem se preverja samo lastništvo domene. In ker gre samo za osnovno preverjanje pristnosti, se domenski certifikat uporablja za bolj preproste spletne strani in bloge, kjer torej ni potrebe po izdatnejši verifikaciji.

Vrste SSL certifikatov – preprosta razlaga SSL certifikata

Po drugi strani pa je plačljiv certifikat lahko tudi poslovni ali razširjeni. Pri obeh se poleg domenske verifikacije opravi s strani izdajatelja še preverba podjetja oziroma organizacije.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts