Najem strežnika pri najboljšem ponudniku


Ko se odločimo za svojo spletno stran, potrebujemo marsikaj. Stran je potrebno izdelati, hkrati pa moramo kupiti tudi domeno ter poskrbeti za najem strežnika. Če se na splet in IT ne spoznate kaj prida, potem se morda ne boste najbolje znašli. Prav zato smo pripravili nekaj nasvetov, ki naj vam služijo kot vodilo.

najem_streznika1

Kakšen najem strežnika potrebujete?

Nakup strežnika je draga investicija in povsem nesmiseln, zato se velja odločiti za najem strežnika. S tem zakupite prostor, na katerem bodo domovale vaše spletne strani, ni pa se vam potrebno ukvarjati s “tehničnimi zadevami”. Za dobro delovanje strežnika in za dostopnost do vaše strani, za zaščito ter vse ostalo skrbi ponudnik gostovanja. Vi ste le gost, ki ima v uporabi prostor.

Najpogosteje se lastniki strani odločajo za deljen najem strežnika oziroma tako imenovano deljeno gostovanje. To za klasične spletne strani ter spletne trgovine manjše ali srednje velikosti povsem zadostuje. Deljen najem strežnika je poceni in za vse skrbijo drugi, vi pa se ukvarjate zgolj z lastno stranjo. Za večje uporabnike pa lahko pridejo v poštev tudi druge oblike gostovanja, na primer VPS strežnik oziroma virtualni “zasebni” strežnik, ali pa celo zakup strežnika v celoti.

Paket po vaši meri

Tudi pri deljenem gostovanju imate na voljo kar nekaj različnih možnosti izbire, ki se nanašajo predvsem na to, koliko prostora potrebujete za svojo spletno stran. Večini lastnikov strani zadošča že najmanjša enota, saj podatkov zlasti na začetku ni toliko, da bi se potrebovalo več. Vsekakor pa je dobro izbrati ponudnika, pri katerem lahko paket tudi spremenite, če se vaše potrebe povečajo. Kadar imate zelo obiskano in po vsebini obsežnejšo stran, ali pa najem strežnika hkrati skrbi za več vaših strani, bo morda potrebno izbrati večji in bolj zmogljiv paket.

Kaj je najbolj pomembno?

Nekaj evrov več ali manj ni tisto, na kar se morate ozirati. Predvsem je nujno, da vam ponudnik gostovanja zagotavlja podporo, da je zanesljiv, ima dobro strežniško opremo v smislu diskov in programov – tudi zaščite. Skrb, da bodo vaše vsebine vedno varne in bodo strani vedno dosegljive, je namreč najbolj pomembna. In prav zato se velja odločiti le za najboljše.