Računalniki

Iščete nov računalnik?

Spletno gostovanje omogoča dostop in ogled spletne strani

Spletno gostovanje ali web hosting je storitev, ki omogoča, da lahko kdor koli dostopa ter si ogleduje naše vsebine na spletni strani. Lahko rečemo, da takšna storitev označuje naš dom na spletu. Pri izbiri ponudnika tovrstne storitve pa moramo biti seveda dovolj previdni, da bo torej gostovanje spletnih strani lahko zadostilo našim potrebam.

Koliko je pravzaprav vredno zakupljeno gostovanje na spletu, pa navadno opazimo šele tedaj, kadar gre kaj narobe in seveda pri tem potrebujemo primerno obliko pomoči. Če je ponudnik odličen, nam bo pomoč nudil na vsakem koraku in tako sproti urejal vse težave. Zavedati pa se moramo, da so omejitve, ki nam jih ponudniki takšne storitve določajo, lahko zelo zavajajoče. Navadno smo namreč omejeno s količino datotek na svojem paketu. Čeprav imamo torej na razpolago ogromno prostora, bomo kaj kmalu morda potrebovali večji paket.

Za prisotnost na spletu

Za kaj je torej web hosting nujno potreben. Odgovor je torej preprost: za prisotnost na spletu. Če torej nimamo urejenega gostovanja, naše spletne strani ne bo našel prav nihče. Gostovanju iz svojega lastnega računalnika se je najbolje izogniti. V nasprotnem primeru namreč lahko izgubimo vso zanesljivost, dostopnost in ne nazadnje še varnost podatkov.

Lahko uporabite tudi brezplačni web hosting
Za prisotnost na spletu lahko uporabite tudi brezplačni web hosting, velika verjetnost pa je, da bo spletna stran delovala bolj počasi.

Na voljo je tudi povsem brezplačni web hosting. Takšna vrsta pa nam navadno ne ponuja storitve, ki omogoča vse potrebno za dovolj uspešno prisotnost na spletu. Spletna stran bo v tem primeru delovala precej bolj počasi. Velika verjetnost je, da ponudniki namestijo še oglasne pasice, prav tako še druge škodljive skripte. Po drugi strani pa je vrhunsko gostovanje spletnih strani na voljo za le malo denarja, zato se je brezplačnim ponudnikom še toliko pametneje izogniti.

Spletna stran ne deluje ves čas

Če opazimo, da naša spletna stran ne deluje vedno oziroma je pogosto nedostopna, je treba nekaj urediti. Najprej moramo seveda povprašati svojega ponudnika za spletno gostovanje, zakaj torej naša spletna stran ne deluje, tako kot bi morala.

Brezplačni web hosting in je spletna stran pogosto nedostopna
Če uporabljate brezplačni web hosting in je vaša spletna stran pogosto nedostopna, kontaktirajte vašega ponudnika za gostovanje.

Navadno je za takšne težave odgovoren strežnik, kjer gostujete. Težavo lahko povzroča tudi spletna stran. Lahko pa preprosto potrebujemo paket gostovanja, ki nam zagotavlja več zakupljenih sredstev. Ponudnik gostovanja pa nam mora podati vse potrebne informacije ter napotke.

Več kot pa le deljeno gostovanje

Ponudniki za gostovanje spletnih strani ponujajo več oblik tovrstne storitve. Med njimi tudi tako imenovano VPS gostovanje. Slednje je pogosto označeno nekaj več kot pa samo navadno oziroma deljeno gostovanje. V praksi nam takšna vrsta web hostinga dejansko lahko ponudi več. Kljub temu pa večina lastnikov spletnih strani nimam po njem prave potrebe. To pa seveda pomeni, da lahko VPS prinaša le dodatne stroške in težave.

Gostovanje VPS je namenjeno bolj zahtevnim uporabnikom
Gostovanje VPS vam v praksi dejansko lahko ponudi več.

Na sploh je VPS hosting namenjen bolj zahtevnim uporabnikom. Gre torej za Virtual Private Server. Slednje pomeni, da uporabnik torej ne izbere deljenega gostovanja, ampak le navidezni zasebni strežnik. To pomeni, da v resnici ne gre za najem lastnega strežnika, ampak si znotraj njega svojega prostora ne deli z drugimi stranmi spleta.

Če pa imamo torej povsem običajno spletno stran, ki je namenjena zlasti promociji podjetja, oziroma preprosto obliko posla, se je precej bolje odločiti za klasično deljeno gostovanje. To pomeni, da se bomo lahko ukvarjali z urejanjem svojega spletnega mesta, ne bo pa se nam treba ukvarjati še s samim strežnikom.

Kdo se najpogosteje odloča za VPS obliko gostovanja?

Za VPS hosting se najbolj pogosto odločajo tehnološko usmerjena podjetja z nekoliko bolj posebnimi zahtevami, denimo glede programske opreme. Po drugi strani pa za povsem običajnega lastnika strani na spletu slednje ni nikakršna prednost. Dejstvo je, da se na programsko opremo strežnika ne spozna in je ne namerava uporabljati. Prav tako takšen uporabnik nima tako obsežne ter zahtevne strani, da bi se mu lahko vložek v gostovanje VPS sploh obrestoval.

Najboljše gostovanje VPS – katero je najboljše za VAŠE spletno mesto?

Najpogosteje se za VPS odločajo tudi največji spletni portali, razvijalci aplikacij, ne nazadnje tudi zelo velike spletne prodajalne. Zanje je namreč pomembno, da imajo omogočeno ločeno uporabo procesorja, spomina ter trdega diska. Na določenem strežniku je zanje torej rezerviran natančno določen prostor.

Manj kot najem fizičnega strežnika v celoti

Za VPS gostovanje se ne nazadnje izjemno pogosto odločajo tudi lastniki iger. Slednje zlasti velja za tiste, ki se ukvarjajo s prenosi iger v živo – live streaming.

Kljub omenjenemu pa je VPS še vedno manj kot najem fizičnega strežnika v celoti. Zasebnost VPS strežnika je namreč samo virtualna in torej ne fizična.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts