Računalniki

Iščete nov računalnik?

S pojmom gostovanje spletnih strani se boste zagotovo srečali, ko boste želeli na spleti postaviti lastno stran ali pa trgovino. Velika verjetnost pa je, da ste se s tem pojmom tako in drugače že srečali. Strokovnjaki ga različno definirajo. Ena od najbolj preprostih definicij spletnega gostovanja pa je, da je to prostor na spletu oziroma na strežniku ali na računalniku, ki je z internetom povezan ves čas. Posledično je dostopna tudi spletna stran, ki je shranjena na takšnem strežniku.

Na voljo je več različnih oblik spletnega gostovanja oziroma web hostinga. Med najbolj priljubljene vrste se prišteva tako imenovano deljeno gostovanje, ki je hkrati tudi cenovno najbolj dostopno. Zadostuje večini naročnikov. Za nekoliko zahtevnejše oziroma naprednejše naročnike ali uporabnike pa je bolj dobrodošlo VPS gostovanje, prav tako najem namenskega strežnika. V tem primeru si lahko kot naročnik namestite poljubno programsko opremo in si na takšen način povsem prilagodite specifičnim zahtevam.

Spletna trgovina in deljeni web hosting

Eno od najpogostejših vprašanj, ki so povezana z gostovanjem strani na spletu, je tudi to, ali je deljeno gostovanje dovolj primerna izbira tudi za spletno trgovino. Odgovor je pritrdilen, a se je pred nakupom pametno pozanimati o stroji opremi, ki jo ponudnik gostovanja ponuja.

več različnih oblik web hostinga
Na voljo je več različnih oblik spletnega gostovanja oziroma web hostinga. Med najbolj priljubljene vrste se prišteva tako imenovano deljeno gostovanje, ki je hkrati tudi cenovno najbolj dostopno in je primerno tudi za spletne trgovine.

Da je oprema pri spletnem gostovanju dovolj kakovostna, najhitreje lahko opazite tako, da preverite, ali so vključeni tudi SSD diski.

Domači ali tuji web hosting?

Kje je najbolje zakupiti spletno gostovanje strani – pri domačem ali pri tujem ponudniku? To je odvisno zlasti od države, ki jo želite s spletno trgovino oziroma spletno stranjo doseči. Če želite dosegati naše uporabnike, je najbolje izbrati domačega ponudnika. Če pa ciljate na tujino, je bolje web hosting zakupiti v tujini. Obiskovalcem iz tujine oziroma iz določene države se bo namreč stran prikazala bistveno hitreje, kot če bi stran ali trgovina gostovala v naši državi.

zakupiti web hosting
Če želite s spletno trgovino dosegati naše uporabnike, je najbolje izbrati domačega ponudnika. Če pa ciljate na tujino, je bolje web hosting zakupiti v tujini.

Ključnega pomena pri izbiri storitve, kot je spletno gostovanje strani, je tudi to, da je ponudnik kar se da odziven. To pomeni, da vam je na razpolago ves čas – če ne direktno preko telefona pa vsaj preko spletne pošte, in sicer tudi med prazniki ter v sobotah in nedeljah.

Kaj je domena?

Pri postavljanju svoje lastne spletne strani ali trgovine ne bo ključna samo izbira primerne vrste spletnega gostovanja, temveč tudi izbira ustrezne domene. Kaj pa je domena? Lahko jo poimenujemo tudi kot domensko ime ali pa spletni naslov. Prav vsaka domena je unikatna oziroma edinstvena. Lahko jo vnaprej za določeno obdobje registrirate oziroma zakupite. Ko je domensko ime uspešno registrirano, je zakupljeno obdobje samo vaše.

edinstvena domena
Prav vsaka domena je unikatna oziroma edinstvena.

Če boste želeli, da je vaša spletna domena dosegljiva na spletu, pa torej potrebujete še primerno zmogljivo spletno gostovanje.

Rezervacija domene

V povezavi z domenami pa je eno od pogostejših vprašanj, ali je možna njena rezervacija. Odgovor je povsem logičen: rezervacija domenskega imena je mogoča, a samo z uspešno registracijo imena domene. Ko torej uspešno opravite domensko registracijo, je domena uradno vaša. Če je ne boste še uporabljali, to pomeni, da ste si jo samo rezervirali za kasnejšo uporabo.

Kot uradno naročilo torej registri domenskih imen dovolijo ter poznajo samo registracijo domenskega imena.

Primerna izbira imena za domeno

Prvi korak pri vzpostavitvi vaše prisotnosti na svetovnem spletu je izbira primerne domene.

  • Pri takšni izbiri morate upoštevati svoje želje in pričakovanja, prav tako morate vključiti vsaj kanček unikatnosti in želeno prepoznavnost.
  • Najlaže pa si ljudje zapomnijo razumljiva ter preprosta imena.
  • Če boste za ime domene na primer želeli uporabiti več smiselno povezanih besed, se te lahko ločijo tudi z vezajem. S tem se zagotovi hitrejšo berljivost.

Podaljševanje domene

Če vas zanima, ali je treba domeno oziroma njeno registracijo obvezno podaljšati, je odgovor ne. Domeno boste podaljšali samo v primeru, če jo po zakupljenem obdobju še vedno želite uporabljati tudi naprej. Praviloma vam ponudnik pred potekom trenutno zakupljenega obdobja pošlje predračun za podaljšanje. To je seveda povsem neobvezujoče.

Potek in podaljšanje domene- ko vaše spletno mesto ne deluje zaradi poteka domene

Naj omenimo tudi, kako je s prenašanjem domene. Prenos je možen kadar koli, vendar samo v primeru, da ste njen lastnik ter da dostopate do administrativnega e-poštnega naslova, ki je naveden pri domeni.

Sprememba imena domene

Možna je tudi sprememba imena domene. To lahko naredite z registracijo novega prostora domenskega imena. Trenutno zakupljeno domensko ime pa je za zakupljeno obdobje vaše.

Ne nazadnje je možen tudi izbris domene pred potekom zakupljenega obdobja, in sicer če določeni register to dopušča ter brez vračila plačila za registracijo ali podaljšanja domene.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts