Prednosti in pomanjkljivosti deljenega gostovanja

Morda že veste, da obstaja več oblik spletnega gostovanja. Med najbolj poznane sodijo deljeno, VPS, namensko in reseller gostovanje, vse bolj priljubljeno pa je tudi tako imenovano gostovanje v oblaku. Danes bomo več besed namenili najbolj popularni obliki, in sicer deljenemu spletnemu gostovanju. Pogledali si bomo, katere so njegove osnovne prednosti in izpostavili ključne pomanjkljivosti.

Deljeno spletno gostovanje – prednosti

1) Verjetno bi se vsak naročnik, ki je deljeno gostovanje že kdaj preizkusil, strinjal, da glavno prednost predstavlja cena. Zaradi značilnosti storitve, pri kateri si strežnik med seboj deli večje število naročnikov, je cena mnogo nižja, kot v primeru, kjer si strežnik deli manjše število naročnikov (VPS gostovanje) ali kjer do deljenja sploh ne pride (namensko gostovanje).
2) Deljeno gostovanje je za večino spletnih uporabnikov, ki na svetovni splet želijo objaviti svojo spletno stran, optimalna izbira. Pri dobrem ponudniku storitve je razmerje med ceno in kakovostjo daleč najboljše, zato ne preseneča, da se največ ljudi odloči prav za omenjeno storitev.
3) Bogata ponudba na trgu vsem zainteresiranim kupcem nudi najrazličnejše pakete, s katerimi se lahko popolnoma približajo svojim potrebam. Če si nekdo želi na splet postaviti 4 spletne strani, lahko brez težav najde kakovostnega ponudnika, ki ima pripravljen paket, na katerem lahko gostuje 4 domene.
4) Kar nekaj ponudnikov ponuja pakete, ki so primerni tudi za bolj zahtevne naročnike. Brez težav lahko poiščemo takšnega, ki ne omejuje mesečnega prenosa podatkov, števila e-predalov, FTP računov, MySQL baz ipd.
5) Deljeno spletno gostovanje je primerno tudi za nekoga, ki nima znanja upravljanja s strežniki. Naročnik običajno dobi dostop do uporabniku prijazne nadzorne plošče (npr. cPanel), prek katere na povsem preprost način ureja svoj paket gostovanja.
6) Pri večini ponudnikov, ki svojim naročnikom omogočajo uporabo nadzorne plošče, je prek slednje možno namestiti poljubno brezplačno skripto oz. CMS sistem. V ta namen uporabimo zbirko aplikacij Softaculous, sama namestitev izbrane aplikacije pa je izjemno enostavna in hitra.
7) Nekateri ponudniki se zavedajo pomembnosti zagotavljanja kakovostne storitve, zato so v svoje deljene strežnike že vgradili SSD diskovne enote. Te podatke berejo in zapisujejo mnogo hitreje od klasičnih HDD diskovnih enot, kar se pozna na hitrosti oz. odzivnosti spletnih strani, ki gostujejo na takšnem strežniku.

Deljeno spletno gostovanje – pomanjkljivosti

1) V primeru, da ponudnik gostovanja paketov različnih naročnikov programsko nima ustrezno ločenih, lahko prihaja do motenj delovanja spletnih strani. Če neka spletna stran zaradi velikega obiska ali okužbe obremeni strežnik, se ta obremenitev lahko pozna tudi na spletnih straneh drugih naročnikov.
2) Za najzahtevnejše spletne strani (npr. obsežne spletne portale ali zelo velike spletne trgovine) deljeno gostovanje ni primerno. V takšnih primerih bolj smiselno izbiro predstavlja VPS gostovanje, za najbolj zahtevne strani pa je za optimalno delovanje potrebno najeti kar namenski strežnik. Cena je seveda temu primerna.
3) Ker je deljeni strežnik prilagojen večini spletnih strani, se lahko zgodi, da določene spletne strani ali aplikacije, ki za delovanje potrebujejo posebne nastavitve strežnika, ne delujejo.


Leave a Reply

Your email address will not be published.