Naj si kupim tablico?

Ko se vsak dan voziš v službo z vlakom, začneš razmišljati, da bi med vožnjo lahko počel še kaj pametnejšega, kot le brskal po telefonu. Pametni telefoni so sicer super izum, a so bolj kot ne primerni le za brskanje po internetu, pregledovanje elektronske pošte ali poslušanje glasbe. Čisto drugače je, če imaš s seboj prenosnik, a tega ni priročno nositi s sabo. Bolj priročna rešitev so tablični računalniki, ki so manjši in lažji. Po drugi strani pa imajo večji zaslon kot pametni telefoni in so bolj funkcionalni. Vsaj tako pravi teorija, kaj pa praksa?

En mesec testiranja

Po enem mesecu vsakodnevne uporabe lahko zatrdim, da so tablični računalniki (https://anni.si/racunalnistvo/tablicni-racunalniki-in-telefoni/tablicni-racunalniki/) super! Na začetku sicer traja kakšen teden, da se človek privadi na malce drugačen način dela. Zaslon na dotik namesto običajne miške in tipkovnice bolj spominja na pametni telefon kot na računalnik. Vendar večji zaslon omogoča boljšo preglednost, zato so tablični računalniki bolj funkcionalni. V primerjavi s prenosnikom ima tablica to prednost, da jo je treba kljub pogosti uporabi manjkrat polniti. Baterija namreč zdrži dalj časa. Sicer pa po enem mesecu testiranja lahko rečem, da tablica v vseh pogledih lahko nadomesti prenosnik. Če kdo ne verjame, naj jo preizkusi!

Dodatna tipkovnica je velik plus

Na začetku uporabe se je bilo težko navaditi predvsem na zaslon na dotik, ki je za kaj več kot brskanje po spletu malo manj uporaben. A tudi to se da rešiti. Če k tablici dodate še tipkovnico, ta namreč postane lahek, vzdržljiv in priročen prenosni računalnik. Marsikdo mi je zatrjeval, da so tablični računalniki zgrešen nakup, ki kmalu obleži v predalu. Vendar pri meni ni tako. V resnici je od nakupa tablice vedno več časa v predalu prenosnik, medtem ko je tablica v kombinaciji s tipkovnico veliko v uporabi. Kadar jo ne uporabljam jaz, pa jo zaplenijo otroci za igranje igric. Torej je tablica pridobitev za vso družino!

Trije tablični računalniki pri hiši

Ker se je nakup tablice izkazal za pametnega, je začetnemu navdušenju kmalu sledil še en nakup. Naenkrat smo kupili kar dve dodatni tablici in še eno dodatno tipkovnico za vsak primer. Sedaj so pri hiši trije tablični računalniki in se ne kregamo več, kdo je na vrsti za uporabo. Prej smo namreč pogosto se, saj smo bili nad tablico vsi navdušeni. Sedaj imam doma celo jaz včasih možnost, da na njej odigram kakšno igrico in kot pravi internet mojster spotoma preverim ali vse moje spletne strani delujejo!