Spletno programiranje – je HTML in CSS del tega?

Gotovo ste že velikokrat slišali za dejstvo, da je spletno programiranje izjemno zahtevno. Je in ni. Vse je odvisno od tega, kakšno je pravzaprav vaše računalniško znanje in kako hitro ste dojemljivi za razne informacije okrog tega. Spletno programiranje seveda zahteva veliko znanja ter predvsem izkušenj. Vsekakor pa tisti, ki je kdaj naredil spletno stran s pomočjo sistemov Joomla ali WordPress, nikakor ni programer. Programerska dela namreč zajema znanje programskih jezikov. Pogostokrat slišimo, da je programiranje spletnih strani jezik HTML in CSS. Pa je temu res tako?

Na številnih forumih lahko preberemo, da je spletno programiranje veliko bolj kompleksno od znanja HTML in CSS. Jeziki za programiranje so veliko bolj kompleksni in nudijo veliko več funkcij, kot osnovni HTML in CSS. Za kaj torej gre?

Oba jezika namreč izhajata iz izdelave spletnih strani in ne delujeta kot programski jezik, marveč kot tako imenovan markup oziroma označevalni jezik. Slednji ima prav poseben namen in ne ponuja nobenih programerskih rešitev. Seveda se strinjamo, da bi bilo spletno programiranje veliko lažje, če bi deloval kot HTML jezik. Nikakor pa ne gre le za to.

Če vas zanima spletno programiranje, vam lahko pomaga podjetje Ms3 d.o.o

Kako pa je s CSS jezikom? Zelo podobno, kot s HTML kodo. Gre le za nadgradnjo HTML jezika, s katerim določamo stil. Seveda tudi tokrat pri CSS ne gre za spletno programiranje, marveč le za definiranje označevalne kode HTML. Vse skupaj pa se intenzivno uporablja pri izdelavi preprostih spletnih strani.

Spletno programiranje zahteva veliko več znanja
Kot smo že večkrat zapisali, spletno programiranje ni omejeno na HTML kodo in CSS jezik, marveč na veliko bolj kompleksne jezike. Zatorej se znanja ne morete naučiti v enem tednu, saj celoten proces zajema veliko razumevanja, logike in predvsem prakse. Skozi čas pa šele spoznamo, da je spletno programiranje pravzaprav precej zapleteno.

Leave a Reply

Your email address will not be published.