Kakovostna izdelava spletnih strani zahteva več kot samo poznavanje spletnih jezikov

Ko sem se odločil za svojo spletno stran in spletno trgovino, sem bil precej optimističen, da mi bo oboje uspelo dobiti za majhen denar – nenazadnje je ponudnikov veliko, zato je konkurenca huda. A hitro sem ugotovil, da ne bo šlo tako enostavno.izdelava-spletnih-strani Marsikateri „spletni mojster” mi je namreč ponujal svoje usluge po ugodni ceni, a vedno sem zahteval tudi reference. In ko so mi poslali povezave na svoje najboljše projekte, sem bil nemalo razočaran – strani niso bile niti približno tako funkcionalne, kot bi si želel, manjkala je cela gora stvari, ki jih pričakuješ od spleta, spletne trgovine so uporabljale slabe module in bile precej staromodne in neinovativne, poleg vsega pa me je marsikje zmotilo tudi neprivlačno oblikovanje. Hitro sem ugotovil, da damo poznavanje spletnih jezikov ni dovolj, in da zahteva izdelava spletnih strani dejansko človeka z veliko več izkušnjami, pa četudi mebo tudi stal več.
Poiskal sem torej nekaj podjetij, za katera sem slišal, da so dobra, in da jim je izdelava spletnih strani dejansko glavni posel – nekdo, ki en dan postavlja strani, drugi dan nalaga okna, tretji dan pa menja ventilatorje v računalnikih, očitno pač ne bo zadostoval. Pri vseh sem pridobil ponudbo, prav tako pa smo se tudi osebno srečali na sestanku in nekoliko bolj predebatirali moje želje – in šele nato sem dobil končne ponudbe. Predvsem sem bil vesel, da so bili pripravljeni poskrbeti tako za oblikovanje kot programiranje, gostovanje strani in gostovanje spletne trgovine, da so mi za spletno trgovino omogočali uporabo magenta, da se lahko odločim tudi za optimizacijo, da bodo poskrbeli za vpis v registre, pomagali pri zagonu podpore na družbenih straneh ter v oglaševalskih programih … Skratka: obljubili so mi vse na enem mestu.

delo se je pričelo, ko sem natančno povedal, kaj želim in kako. Pri samem programerskem delu seveda nisem kaj prida sodeloval, ker se na stvari niti ne spoznam, zato pa je žena veliko sodelovala z oblikovalko, ki je stran zasnovala po najinih navodilih in nama vsako stvra sproti poslala v potrditev. Midva z ženo sva predvsem poskrbela za slikovne materiale, ki sva jih dobila oddobavitelja, ponudnik izdelave spletnih strani pa je poskrbel za osnovna besedila – odločil sem se, da bo najbolje, da za to poskrbi profesionalec.
Izdelava spletnih strani je bila kar dolgotrajna in moram priznati, da sem bil precej nestrpen, a ko smo v testni verziji odpravili še zadnje stvari, ki niso delovale tako, kot sem si zamislil, ter dali stran končno v objavo, sem bil neizmerno zadovoljen. In prepričan sem, da sem ravnal prav – če bi zaupal izdelavo nekomu manj sposobnemu in z manj izkušnjami, bi moral gotovo sprejeti kar nekaj kompromisov glede tega, kaj dejansko pričakujem.

Leave a Reply

Your email address will not be published.