Koliko stane izdelava spletnih trgovin?

Zadnja leta se zdi, da bi se rad s spletnim poslom ukvarjal skorajda vsakdo, zato je veliko tudi ponudnikov, ki nudijo izdelovanje spletnih strani. Ko sem se sama odločila za lastno stran in sem malo povprašala naokoli, sem dobila cel kup ponudb – vsi so trdili, da je izdelava spletnih trgovin (izdelavamagentotrgovine.si) nekaj, kar neizmerno obvladajo, in da mi lahko stran postavijo hitro in poceni. Kaj je to poceni, sem se spraševala. In nekateri so mi zagotavljali, da je 300 evrov vsota, za katero lahko dobim odlično spletno stran. trgovina Seveda se ne bi nikoli odločila za lastno spletno stran, če ne bi imela o spletu nobenega znanja, zato sem se ob takšnih številkah precej nasmihala. Ko sem tem ponudnikom povedala, kaj pravzaprav od njih pričakujem in kakšno spletno trgovino želim, so se vsi precej hitro umaknili oziroma povedali, da to je pa »zakomplicirana« zadeva. Sploh ni res – za nič zakompliciranega ne gre, vendar natančno vem, kaj želim, kako mora stran delovati, kaj mi more omogočati, pa tudi kakšen naj bo njen videz, sem si mislila.

Nazadnje sem našla skupni jezik z dvema podjetjema, za katera se mi je zdelo, da se zavedata, da želim malo več kot spletno predstavitev svojega podjetja – da nameravam začeti vsebinsko stran, ki bo dejansko namenjena informiranju uporabnikov, torej bo na njej tudi velika količina vsebine, stran pa naj bi se financirala s prodajo oglasnega prostora. In izdelava trgovine je nazadnje seveda doletela tistega od obeh »sposobnih« ponudnikov, ki mi je ponudil nekoliko boljšo ceno. Vas zanima, koliko sem nazadnje odštela? Ja, priznati moram, da je bil vložek kar precejšen, saj sem za celotno postavitev (programiranje in oblikovanje) odštela tri tisočake. Za marsikoga veliko, za marsikoga pa tudi malo – če bi se obrnila na katero od večjih podjetij, katerih dejavnost je izdelava spletnih trgovin, bi lahko odštela tudi dvakrat toliko. Če se tudi sami odločate za spletno stran, vam torej svetujem, da temeljito razmislite o tem, kakšno stran bi si želeli ter v kakšne namene.

spletna-trgovina

Če vam nekdo ponuja stran za 100 ali 300 evrov, je to gotovo skromna stran, ki naj bi služila neki osnovni predstavitvi, a nič drugega – in če boste takšno stran kdaj hoteli nadgraditi ali optimizirati, boste hitro ugotovili, da ste vrgli denar stran, saj morate pričeti od začetka.