Računalniki

Iščete nov računalnik?

Tiskalnik in skener v enem

Morda vam je pojem multifunkcijska naprava povsem neznan. Če pa omenimo, da gre za tiskalnik in skener v enem, v hipu vsi vemo, za kakšno vrsto naprave gre. Nekatere tovrstne naprave pa vsebujejo še fotokopirni stroj. Lahko torej rečemo, da je multifunkcijska naprava večfunkcijska naprava, ki se je v zadnjih letih zelo močno razširila na trgu.

Različni tipi multifunkcijskih naprav
Na voljo so vam različni tipi multifunkcijski naprav. Najpogosteje vključujejo tiskalnik, optični čitalec ali skener, fotokopirni stroj pa tudi faks.

Takšne naprave so postale celo tako zelo priljubljene, da so povsem prehitele tiskalnike in skenerje. Eden od največjih vzrokov je tudi povsem dostopna cena. Sicer pa je takšna vrsta naprave še posebej dobrodošla za opravljanje del doma in seveda predvsem v pisarnah.

Najbolj napredne naprave zagotavljajo sodelovanje s poštnimi klienti

Na voljo so vam različni tipi multifunkcijski naprav. Najpogosteje vključujejo tiskalnik, optični čitalec ali skener, fotokopirni stroj pa tudi faks. Nekatere pa so še bolj napredne in vam omogočajo tudi sodelovanje s poštnimi klienti preko elektronske pošte. Zanje se odločajo posamezniki, še pogosteje pa podjetja in organizacije. V resnici samo ena multifunkcijska naprava lahko služi celotnemu oddelku, posledično pa se kar precej privarčuje pri papirju, ne nazadnje tudi pri uporabi črnila.

In zakaj se vam splača takšno napravo imeti tudi doma? Verjetno tudi vi vse pogosteje potrebujete kakšne hitre tiskarske storitve, na primer tiskanje ali fotokopiranje. Če imate pri roki takšno napravo, vam ni treba za prav vsak posamezni list hoditi do najbližje fotokopirnice. Takšno delo lahko hitro ter preprosto opravite kar doma.

Cene multifunkcijskih naprav so iz dneva v dan cenovno dostopnejše. Na trgu je namreč vse več ponudbe dobrih proizvajalcev. Najugodnejše tovrstne naprave kakovostne zasnove so na voljo v spletnih trgovinah.

Multifunkcijske naprave so postale  zelo priljubljene
Multifunkcijske naprave so postale celo tako zelo priljubljene, da so povsem prehitele tiskalnike in skenerje.

Kdaj je treba obvezno preveriti količino kartuše

Zagotovo vas je tiskalnik že kdaj opozoril na prazno kartušo. Ste jo v tem primeru takoj zamenjali? Večina tiskalnikov sproži opozorilo za prazno kartušo, kadar je v vložku še 25 % črnila. Ravno zato je toliko pomembneje, da pred zamenjavo kartuše preverite dejansko količino. Nato nadaljujete s tiskanjem, vse dokler se na strani papirja ne vidi pomanjkanje črnila oziroma tonerja.

Če boste upoštevali zgornji nasvet, boste zagotovo prihranili kar nekaj črnila. Tudi pri tiskanju z manj napakami lahko prihranite črnilo, obenem tudi papir. Ne nazadnje pa s tem prihranite tudi kar nekaj časa in denarja, ker vam ne bo treba tako pogosto naročati ter menjavati kartuše.

Kaj pomeni oznaka OEM

Tudi pri izbiri kartuše bodite vedno povsem prepričani, kaj kupujete oziroma naročate. Nekatere kartuše so označene kot združljive ali ponovno izdelane, pa tudi z OEM. Slednje je oznaka za standard, ki ga dobite iz prodajaln ter proizvajalcev originalne opreme. V to so vključeni vsi izdelki, ki jih ne izdelal prvotni proizvajalec tiskalnika.

Ponovno izdelane kartuše pa so vložki, ki so bili pred tem novi OEM izdelki. Tovrstni izdelki so bili očiščeni, nekateri deli pa zamenjani. Kartuše, ki jih je izdelal drugi dobavitelj, pa se imenujejo združljive. To so povsem novi izdelki.

Število strani, ki jih omogoča natisniti ena kartuša

Če pogosto tiskate, se verjetno kdaj vprašate tudi, koliko strani lahko natisnete z uporabo ene kartuše. Vsekakor na to vprašanje ne boste dobili direktnega odgovora. Lahko pa vam zaupamo, da je to zlasti odvisno od tiskalnika, velikosti kartuše, namena tiskanja, kapacitete strani in še od drugih sicer manj pomembnih faktorjev.

Kartuše za tiskalnke
Če pogosto tiskate, se verjetno kdaj vprašate tudi, koliko strani lahko natisnete z uporabo ene kartuše.

Zanimivo pa je, da boste kljub temu na nekaterih embalažah vseeno našli napis točnega števila strani, ki jih je možno natisniti. A lahko še vedno trdimo, da je to skorajda ne mogoče predvideti kar tako na pamet.

Vedno na zalogi

Nepogrešljiv material, ki se uporablja pri tiskanju, je treba vedno imeti pri roki oziroma na zalogi. Če nam zmanjka takšnega materiala, je situacija lahko sila neprijetna. Sicer pa so cene takšnih izdelkov postale cenovno zelo dostopne, zato se nam material splača kupovati kar na zalogo. Paziti pa moramo, da se ga hrani na primernem mestu.

Reciklaža kartuš

Če ste pristaš recikliranja ali česa podobnega, je velika verjetnost, da si boste želeli reciklirati tudi kartuše. Na voljo so vam prav posebni polnilni seti s črnili. Gre za cenovno povsem dostopno sredstvo in predstavlja zelo kakovosten način za recikliranje kartuš. Takšen set namreč ponuja prav vse, kar potrebujete za polnjenje svojih kartuš.

Omenjeni paketi vas bodo stali približno toliko denarja kot kompatibilne kartuše. Z njimi lahko dosežete tudi do več kot pet polnjenj. Tudi na takšen način lahko prihranite kar nekaj denarja.

Related Posts