Računalniki

Iščete nov računalnik?

Registracija domene se lahko opravi pri domačem ali tujem ponudniku

Registracija domene je nujna, ko se boste odločili ustanoviti svojo spletno stran. Ta je lahko opravljena pri katerem koli domačem pa tudi tujem ponudniku tovrstnih storitev. Enako velja za nakup. Pri nas je na voljo veliko ponudnikov, pri katerih se lahko pozanimate tudi o zasedenosti in ne nazadnje tudi o cenah različnih vrst domen. Na spletu lahko najdete seznam najbolj znanih pa tudi najbolj kakovostnih.

In kaj pravzaprav je domena? Vsako mesto se na internetu predstavlja z določenim nizom številk, ki se strokovno imenuje IP. Tovrstni niz številk vaš računalnik ali pametna naprava uporablja za povezovanje s strežnikom. Tam na primer deluje vaš blog na določeno temo. Medtem ko si računalniki bolj zapomnijo številke, pa se ljudje precej bolj preprosto lahko zapomnimo besede. Beseda, ki predstavljajo vaše spletno mesto, pa se imenuje domena. Tako kot je IP unikaten naslov za vsako spletno stran, enako velja za domeno.

Koliko vas domena stane

Čeprav je sama registracija domene sila preprost postopek, pa se je pred njim potrebno pozanimati o marsičem. Med drugim je seveda pomembna tudi cena za domeno. Ta je odvisna od vrste domenske končnice. Praviloma se mora vsaka domena registrirati vsaj za eno leto. Ker ponudniki ob prvi registraciji lahko kar drastično spustijo ceno, se vam splača poiskati kakšno tovrstno akcijsko ponudbo.

Registracija domene
Registracija domene je preprost postopek

Zavedati se morate, da so nekatere domenske končnice dražje od drugih. Medtem ko boste za tematske ali nacionalne odšteli nekaj več, vas manj stanejo splošne končnice, kot so na primer .com, .net, .si.

Postopek nakupa domen

Nakupovanje domene je podobno klasičnemu spletnemu nakupovanju. Ključna razlika pa je v tem, da v roke ne dobite fizičnega produkta, temveč digitalnega. Najprej pa preverite, če je vaša izbrana domena sploh še prosta. V iskalniku za domene vpišite želeno domeno in nemudoma boste prejeli informacijo o tem, ali je zasedena ali še prosta.

Kako kupiti oziroma kako poteka registracija domene

S postopkom nakupa domene lahko nadaljujete, če je domena nezasedena. V nasprotnem primeru pa morate seveda izbrati neko drugo ime oziroma končnico. V naslednjem koraku izberete, za koliko časa boste domeno registrirali. Praviloma je najkrajši možni zakup eno leto, najdaljši pa pet let.

Kaj je spletno gostovanje ali hosting

Ko enkrat postanete lastnik domene, ste v resnici šele na začetku poti na spletu. To pomeni podobno, kot bi na primer v svojih rokah držali hišno številko z določeno oznako, nimate pa nobenega prostora oziroma doma, kamor bi jo namestili. Ob domeni nujno potrebujete še spletno gostovanje oziroma hosting.

Strežnik za spletno gostovanje
Spletno gostovanje je najem prostora na spletnem strežniku

K sreči lahko gostovanje na spletu zakupite kar pri istem ponudniku, kot ste kupili domeno. Torej je domena lahko kupljena istočasno s hostingom.

Kaj vse omogoča spletno gostovanje

Hosting omogoča objavo spletnih strani, trgovin na internetu, da jih lahko v živo vidijo prav vsi obiskovalci oziroma uporabniki spleta oziroma tisti, ki imajo povezavo nanj. Gostovanje na spletu pomeni časovni zakup prostora na spletu za shranjevanje datotek spletnega mesta. Do njega lahko uporabniki dostopajo kadar koli, in sicer preko različnih brskalnikov, kot so Edge, Chrome, Firefox.

Datoteke vključujejo vse podatke, torej strani, slike, besedilo, ne nazadnje še videoposnetke. Vse omenjeno torej sestavlja spletno mesto. Shranjene so na strežniku. To je velikanski ter izjemno zmogljiv specializirani računalnik, ki funkcionira 24 ur na dan, vse dni v tednu. Omogoča povsem neprekinjeni dostop do datotek spletnega mesta.

Kaj potrebujete za hosting

Za spletno gostovanje potrebujete torej velik in zmogljiv strežnik. Ta mora biti prav vedno povezan z internetom. Na takšen način bo spletno mesto vedno na voljo, in to brez kakršnih koli težav. Ker so stroški vzdrževanja takšnega računalnika zelo visoki, ga praviloma ne morete sami vzdrževati. Posledično se je treba za hosting obrniti na specializirane ponudnike.

Podjetja, ki se ukvarjajo s hitrim ter zanesljivim spletnim gostovanjem, imajo svoje vrhunsko podkovano tehnično osebje, zmogljive strežnike pa tudi tehnologijo, ki redno skrbi za varnost strežnikov pa tudi za njihovo dobro vzdrževanje.

Ustrezna izbira gostovanja

V resnici je pravilna izbira zakupa za hosting lahko precej komplicirana naloga. Najprej morate na medmrežju poiskati ustrezne informacije, na primer mnenja. Na voljo je tudi zelo veliko primerjav med različnimi spletnimi gostovanji pa tudi cenami.

Za lažjo odločitev izpostavljamo le nekaj točk, na katere morate biti pri izbiri gostovanja na spletu še zlasti pozorni. To so SSD spletno gostovanje, količina prostora na diskih, ki jo potrebujete, ponudba digitalnih potrdil oziroma SSL certifikatov, samodejna varnostna kopija.

Related Posts