Prenos .com domene

Vsak lahko registrira domeno .com ne glede na to od kje prihaja. Številni registrarji ponujajo registracijo .com domene. Seveda pa se lahko zgodi, da želimo zaradi različnih razlgovo narediti prenos domene iz starega registrarja na novega ali pa prenesti lastništvo. Potrebno pa je vedeti, da mora prenos domene sprožiti lastnik trenutne domene ter novi registrar. S prenosom domene ne zamenjate lastništva domene, marveč le registrarja. Pred tem se je potrebno prepričati, ali je domena zaklenjena ali ne. Če je domena zaklenjena pomeni, da ne dovoljuje sprememb dns strežnikov in drugih informacij.  Domena se lahko zaklene pri trenutnemu ponudniku zaradi različnih razlogov (neplačilo, poteka,…). Takoj, ko je urejeno in je domena odklenjena, se lahko izvede sam prenos domene.

Prenos .com po posebnem postopku

Tako kot prenos .si domene, je tudi .com domeno potrebnp prenesti po določenem postopku. Najprej je potrebno oddati vlogo za prenos domene pri bodočemu registrarju. Potrebno je navesti podatke, ki jih zahteva in nato se sproži prenos domene. Najprej se pošljejo potrditveni emaili lastniku domene. V roku 16 dni je potrebno prenos potrditi, sicer se celoten postopek prekliče. Ko je prenos domene s strani lastnika potrjen se lahko v celoti izvede prenos na novega registrarja. Prenos nato potrdi še registrar, kamor želite prenesti domeno.

Prenos domene, ki ni v vaši lasti, se lahko zaustavi zaradi zaklenjene domene ali pa zgoraj navedenih razlogov. Vsekakor lahko prenos domene sproži in izvede le lastnik domene. Navadno je sam prenos domene brezplačen in ne pomeni hkratnega podaljšanja domene. Ta datum ostaja enak in ga je potreno upoštevati.

Leave a Reply

Your email address will not be published.