Izdelava varnostnih kopij je nujna!

Sodobna tehnologija nas je pripeljala do tega, da imamo večina podatkov (če že ne vse) shranjene na računalniku. Slednji namreč vsebuje trdi disk, kamor se vsi zbrani podatki shranjujejo za ponovno uporabo. Strokovnjaki za računalništvo že nekaj časa opozarjajo, da je dobro imeti izdelane varnostne kopije.reševanje podatkov s trdega diska

Zakaj imeti varnostne kopije?

Večina ljudi ima podatke vse shranjene na računalniku. Pa naj gre za navaden dokument, ali pa za razne fotografije in druge oblike dokumentov. Varnostne kopije so zato vsekakor nujno potrebne. Trdi diski so sicer vzdržljivi, vendar pa se lahko hitro pokvarijo. Z neprevidnim ravnanjem ali zaradi ostalih vzrokov se lahko hitro okvarijo. Trdi diski so v zadnjih letih podvrženi različnim okvaram. Zakaj? Gre za to, da so enostavno velikokrat preobremenjeni. Seveda obstajajo trdi diski, ki imajo daljšo življenjsko dobo, vendar pa je zanje potrebo precej poseči v žep.

Izdelava varnostnih kopij vseh podatkov je zato nujna. Ljudje smo navadno zelo površni kar zadeva izdelave varnostnih kopij in zato mnogokrat potrebujemo reševanje podatkov. Navadno menimo, da to ni potrebno vse dokler, se nam to dejansko ne zgodi. Prekomerno segrevanje, neprestano prenašanje, tresljaji in seveda leta uporabe pustijo posledice na trdem disku. Kadar imate izdelano varnostno kopijo, bodo vsi podatki v primeru okvare enega diska, ostali shranjeni na drugem. Pri okvari pa se zagotovo najprej vprašamo, kako bi pridobili podatke nazaj. V primeru, da imate izdelano varnostno kopijo, je to vprašanje seveda postranskega pomena. Varnostne kopije so dandanes nujno potrebne tako za podjetja, kot tudi posameznike, ki želijo ohraniti vse podatke v primeru okvare enega diska. Nekatera podjetja imajo narejenih celo več varnostnih kopij. Dejansko nikoli ni preveč varno, saj se lahko okvara zgodi v vsakem trenutku brez opozorila.

Najbolj izpostavljeni so trdi diski v prenosnem računalniku, zato se pri teh še posebej toplo priporoča varnostna kopija. Kakorkoli že, odločitev pa je povsem na vas. Bodite previdni – imejte varnostno kopijo podatkov!

Leave a Reply

Your email address will not be published.