Računalniki

Iščete nov računalnik?

Najpogostejši razlogi za okvare trdega diska

Najpogostejši vzrok za okvaro trdega diska je njegova nezmožnost za zapisovanje in branje podatkov. Okvara trdega diska lahko s seboj prinaša številne težave, na primer izgubo večjih ter manjših datotek, prav tako tudi programov. Večje datoteke pa se lahko precej lažje okvarijo, ker na trdem disku več fizičnega prostora.

Trdi disk se torej lahko okvari zaradi najrazličnejših vplivov zunanje okolice. Prav tako zaradi programskih in mehaničnih dejavnikov. Možne okvare lahko na splošno razdelimo na mehanične in programske oziroma logične.

Najpogostejši razlog za okvaro trdega diska je nezmožnost za pravilno zapisovanje in branje podatkov.

Mehanične in programske okvare trdega diska

Okvara trdega diska je lahko posledica mehaničnih okvar. Tudi te se lahko zgodijo kot posledica različnih razlogov. Ko trdi disk doseže starost pet let, se pogosto zgodi, da je nezanesljiv. Disk in druge računalniške komponente pa se lahko poškodujejo tudi zaradi vlage, nabiranja prahu in drugih nesnag. Reševanje podatkov iz trdega diska boste najverjetneje potrebovali slej ko prej, če se torej v vašem računalniku nabira umazanija oziroma je disk star več kot pet let.

Pogoste pa so lahko tudi programske oziroma logične okvare trdega diska. Za to je pogosto kriv izpad električne energije, prav tako težave z virusi, operacijskim sistemom. K sreči je tudi v tem primeru okvara trdega diska lahko povsem hitro rešljiva. Brez težav je namreč mogoče rešiti podatke iz diska. Koliko boste plačali za reševanje podatkov iz trdega diska, pa je zlasti odvisno od same škode, ki so jo torej povzročili virusi in še druge programske oziroma logične okvare.

Uspešnost storitve reševanja podatkov iz trdega diska

Reševanje podatkov iz trdega diska je pogosto uspešno. Kljub temu pa se lahko pripeti, da tudi najbolj profesionalen servis računalnikov ne zmore povrniti izgubljenih podatkov oziroma datotek na računalniku. Ker je treba takšne storitve v vsakem primeru plačati, je zato še toliko pomembneje, da se že pred izgubo datotek dovolj temeljito posvetite tudi preventivi.

Ključno je, da torej poskrbite, da izgubljeni podatki, na primer slike oziroma fotografije zaradi pokvarjenega trdega diska, za vas ne postanejo še eden od nepotrebnih stroškov.

Varnostni arhiv vseh podatkov na računalniku

Celotno vsebino, ki jo hranite na svojem računalniku, lahko skopirate na drug disk. Na takšen način poskrbite za varnostno kopijo oziroma za arhiv. To pomeni, da bodo vaši podatki povsem na varnem, ker jih boste shranjevali na dveh mestih.

Takšen postopek imenujemo tudi kloniranje trdega diska in velja za izjemno dober preventivni ukrep za vse tiste, ki si svoje podatke, video posnetke, fotografije in podobno želite imeti shranjeno pred morebitno izgubo.

Ko trdi disk odpove, lahko povzroči različne težave, kot so izguba velikih in majhnih datotek ter celo programov.

Restavriranje podatkov iz računalnika povrne izgubljene informacije

Dejstvo je, da so računalniki postali za mnoge med nami povsem nujna oprema. Doma takšno napravo na primer uporabljamo za shranjevanje najrazličnejših podatkov, za igranje iger, sporazumevanje preko socialnih medijev ter podobno. Računalnik je seveda še toliko bolj nepogrešljiv tudi na delovnem mestu.

Pogosto pa se pripeti, da na spominskih medijih izgubljamo dragocene podatke oziroma shranjeno digitalno vsebino. Do takšnih težav lahko na primer privede okvara komponent v računalniku, napake v operacijskem sistemu in še bi lahko naštevali. V takšnih situacijah potrebujemo restavriranje podatkov iz računalnika. To nam lahko povrne vse izgubljene informacije tako iz osebnih računalnikov, tablic, strežnikov, mobilnih telefonov kot tudi iz drugih pametnih naprav.

Možnost restavriranja podatkov iz vseh spominskih medijev

K sreči je možno podatke restavrirati iz vseh spominskih medijev. Vemo, da fizični udarci, udari elektrike, požari, poplave in podobno lahko naredijo zelo veliko poškodb na spominskih medijih – v strežnikih, računalnikih in drugih podobnih napravah. Če želimo dostopati do same vsebine omenjenih podatkov, potem nam morajo v tem primeru nujno na pomoč priskočiti specializirani tehniki. Ti bodo med drugim na primer opravili restavriranje podatkov iz diska.

Restavriranje podatkov je ključni proces obnavljanja izgubljenih, poškodovanih ali nenamerno izbrisanih podatkov iz različnih medijev, kot so trdi diski, SSD-ji, pomnilniške kartice in USB naprave.

Izraba trdih diskov v računalniku

Tudi računalniška tehnologija ima omejeno življenjsko dobo. To velja za čisto vsako komponento v računalniku. Trdi diski na primer po nekaj letih uporabe lahko postanejo precej manj zanesljivi za shranjevanje podatkov. Elektro motor, bralna roka in še preostali deli diska se namreč sčasoma z uporabo obrabijo.

Strokovnjaki priporočajo, da se trdi disk v računalniku zamenja po petih letih uporabe. Na takšen način lahko bistveno zmanjšamo možnost, da bi lahko prišlo do nepričakovanih okvar oziroma da bomo potrebovali restavriranje podatkov iz računalnika. Povsem enako velja tudi za SSD, spominske kartice in še za preostale spominske medije.

Najpametneje je, da vam tehnik ali kakšen drug računalniški strokovnjak periodično pregleduje računalnik v službi. Doma stanje računalnika sicer lahko spremljate sami, še bolje pa je, da za to zaprosite računalniški servis, ki vam bo napravo temeljito pregledal.

LEAVE A RESPONSE

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Posts