Namizni računalniki

Desktop-PC

(Photo credit: Wikipedia)

Kljub množičnemu pojavu prenosnih računalnikov, tako doma kot v poslovnem svetu klasični namizni računalniki še niso izgubili svojega mesta. Nekateri namreč še vedno prisegajo nanje, tako z vidika zmogljivosti kot tudi z vidika enostavnejše zamenjave raznih komponent. Skoraj vsakdo že zna sam v namizni računalnik vstaviti dodaten RAM, zamenjati disk in podobna enostavna opravila. Pri prenosnih računalnikih so komponente navadno tudi dražje in seveda zahtevnejše za menjavo oz. nadgradnjo.

Za nezahtevno domačo uporabo je pomembno predvsem, da je računalnik dovolj zmogljiv tako za igranje ne preveč zahtevnih igric, amatersko obdelavo slik, pisanje besedil in brskanje po svetovnem spletu, seveda pa mora imeti tudi dovolj veliko kapaciteto shranjevanja podatkov – torej dovolj velik disk, da bomo nanj lahko shranili različne dokumente cele družine.

Grafiki navadno zaradi zahtevnejših procesov potrebujejo bolj zmogljiv računalnik, predvsem zmogljivejšo grafično kartico in večji ekran, ki bosta omogočala zahtevno in natančno obdelavo slik. Posebna kategorija so še igričarski (ali gamerski) računalniki in računalniki namenjeni razvijanju programske opreme, kjer imajo uporabniki vsak svoje specifične zahteve. Le tem se seveda lažje ugodi pri nakupu namiznega računalnika, kjer lahko različne komponente skorajda poljubno kombiniramo in tako dobimo prav takšen računalnik, kot ga želimo in potrebujemo.

Edina slabost namiznih računalnikov je v velikosti in nemobilnosti. V kolikor torej nimamo navade prenašati računalnika ali pa imamo navado delati z računalnikom na točno določenem mestu, je za nas namizni računalnik ravno zaradi svoje prilagodljivosti še vedno prava izbira. V kolikor pa nam mobilnost ter udobje pri večernem brskanju po spletu pomenita več, računalnik pa potrebujemo za osnovno, nezahtevno delo; ali pa nas pesti pomanjkanje prostora za postavitev namiznega računalnika, se bomo najbrž odločili za nakup prenosnega računalnika. Le ti so dandanes že precej zmogljivi in nam omogočajo skoraj vse možnosti uporabe namiznih računalnikov. Nanje lahko priklopimo tudi dodaten ekran, tipkovnico in miško, ter prenosni računalnik tako precej hitro spremenimo v namiznega.

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Your email address will not be published.