Tudi če je crknil trdi disk, še ni vse izgubljeno

Zaposlena sem v založniški hiši, kjer pripravljamo kar nekaj znanih slovenskih revij. Ko sem prišla v službo, sem dobila rabljen star računalnik, ki ga je pred menoj že nekaj let uporabljala moja predhodnica. Z njim so bile same težave, saj dejansko ni mogel „požreti” kopice novih programov in je zgolj počasi mlel in mlel, zato sem zaprosila za novega.

reševanje-podatkov


Pričakovala sem, da mi bodo prinesli popolnoma nov osebni računalnik, a sem se zmotila – zaradi varčevanja so v podjetju kupili rabljenega, ki je bil sicer menda popolnoma obnovljen in servisiran (kot je zagotovilo podjetje, ki nam ga je prodalo, in pri katerem sicer skrbijo tudi za vzdrževanje naših računalnikov).


Ta „novi” računalnik sem uporabljala štiri mesece, nato pa je nekega dne enostavno crknil. Kako, ko pa je bil popolnoma obnovljen in servisiran? Povsem enostavno – trdi disk se je pač odločil, da ima dovolj.
Poklicali smo serviserja, a več kot to, da je crknil disk, nam ni znal povedati. Rekel je, da se pač zgodi, in da to ni povezano s tem, da je bil računalnik rabljen. Pravzaprav pa to niti ni bila težava – težava je bila v tem, da je bilo v mojem računalniku sel kup materialov, ki smo jih potrebovali za pripravo revije.

Svetovali so nam, naj se obrnemo na podjetje, ki se spozna na reševanje podatkov, saj ni nujno, da je vse izgubljeno. Ker se je naša urednica razjezila, smo se kljub ponudbi serviserja, da bo za to poskrbel on, odločili, da bomo kar sami uredili stvari. Računalnik smo odpeljali, nato pa cel dan sedeli v pisarni in stiskali pesti. Vsi smo upali, da bo reševanje podatkov pri podjetju Kotar uspešno, saj bi sicer morali najti kak plan B, da bi pravočasno oddali revijo v tisk.

Zunanji trdi disk – kako ga primerno izbrati?


Imeli smo srečo. Ko nam je kurir dostavil DVDje, na katerih so bili posneti izgubljeni materiali, smo vsi kar vriskali. Nato pa smo pohiteli z delom, da nismo zamudili roka.
Pa moj računalnik? Lahko bi mi ga popravili oziroma vstavili nov disk. A očitno so se pri nas malo ustrašili, da se spet pripeti kaj nepričakovanega, zato sem vendarle dobila popolnoma nov računalnik.

Leave a Reply

Your email address will not be published.