Razmnoževanje DVD

English: Underside of a DVD-R disc, modified t...

(Photo credit: Wikipedia)

Dvd je odlično sredstvo za posredovanje velike količine podatkov v različnih oblikah (vse od tekstovne oblike, videa, slik, ipd) do končnih uporabnikov. Pogosto torej ni dovolj, da imamo samo eno kopijo dvd-ja, temveč potrebujemo več identičnih ploščkov za več različnih prejemnikov.

Seveda lahko nekaj ploščkov razmnožimo tudi sami, vendar nam bo to vzelo precej časa. Nenazadnje je vprašljiva tudi kvaliteta vseh razmnoženih ploščkov, saj se ob pretirani uporabi (sploh nizkocenovnega) snemalnika le – ta tudi pregreje in prične delati napake v samem zapisu. Manjšo količino dvd-jev, ki je namenjena npr. ožjemu sorodstvu seveda brez večjih težav razmnožimo kar sami doma, na svojem računalniku, saj večina potrebno strojno opremo že vsebuje, prav tako pa imamo na voljo kar nekaj odprtokodne programske opreme, ki takšno razmnoževanje omogoča.

Če potrebujemo večje količine dvd-jev z npr. reklamnim materialom, je zato vredno razmišljati o iskanju profesionalne ekipe ali posamezika, ki se s tem ukvarja. Takšnim profesionalcem je potrebno dostaviti le original, torej en medij, ki ga bodo nato razmnožili glede na zahtevano količino. V kolikor gre za predstavitvene medije nam marsikateri ponudnik nudi tako hkratno razmnoževanje, kot naknadno obdelavo ploščkov – torej vse od grafičnega oblikovanja, izdelave videoposnetkov, oblikovanja slik, razmnoževanja dvd-jev pa vse do tiska na dvd in izdelave okrasne oz. zaščitne embalaže. Večina ima določeno tudi najmanjšo možno količino naročila, navzgor pa ni posebne omejitve, seveda pa pri naročilu večje količine nudijo tudi različne popuste.

Velja pa opozoriti, da je razmnoževanje avtorsko zaščitene intelektualne lastnine nelegalno, zato je potrebno biti pozoren kakšno vsebino razmnožujemo. Sploh v preteklosti so nekateri precej dobro dodatno služili s presnemavanjem glasbenih cd-jev ali filmov, kar pa seveda ni dovoljeno in nam lahko nakoplje tudi kazen oz. finančno globo. Vse kar najdemo na spletu namreč ni »zastonj« in namenjeno množični uporabi, prav tako pa tudi od nas ni pošteno, da se razmnoževanja takšne tuje intelektualne lastnine poslužujemo.

Enhanced by Zemanta

Leave a Reply

Your email address will not be published.